dr. Lukács Ágnes: Változatosság a nyelvtanulásban

2023.11.22.
dr. Lukács Ágnes: Változatosság a nyelvtanulásban

November 28-án dr. Lukács Ágnest, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kognitív Tudományi Tanszék tanárát köszönthetjük Szombathelyen.

Az anyanyelv elsajátítása és a nyelvtanulás több kognitív képesség hatékony együttműködésére épül: kulcsszerep jut benne emlékezeti és tanulási folyamatoknak, a végrehajtófunkcióknak és a mentalizációs képességeknek is.

Az előadásban dr. Lukács Ágnes bemutatja a statisztikai tanulás, a verbális munkamemória, a végrehajtófunkciók és a mentalizációs képességek gyerekkortól időskorig megfigyelhető életkori változásait, és számba vesszük ezek következményeit a nyelvtanulási hatékonyság életkori változásaira nézve. Ezt követően a fenti képességek mentén felrajzolja olyan fejlődési zavarok (nyelvfejlődési zavar, diszlexia, autizmus spektrum zavar, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) kognitív profiljait, amelyekben az anyanyelv elsajátítása jellegzetes módon és eltérő okokból sérül.

Mindkét területen saját kutatási eredményei alapján járja körül, hogy a nyelvi működés szempontjából releváns kognitív funkciók eltérései hogyan magyarázzák a nyelvi képességek eltérő mintázatait tipikus és atipikus fejlődésben.

Részletes program itt

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készül. Kérjük, ismerje meg az Adatkezelési tájékoztató tartalmát!